marijo@marijocepek.com

Home » PRESS CLIPPING

PRESS CLIPPING

‘La belle vie’ simfonija je za nepce i oči, pobjegnite i vi u hedonističku oazu

Debela hladovina i lagani povjetarac dok se živa u termometru penjala preko 35 Celzijevaca, opuštajući ambijent uz more, ali ponajviše domaća, dalmatinska ‘spiza’ s prefiksom ‘modernog’ te ugodno i pristupačno osoblje. Bili su nam to kriteriji koje smo si postavili kada smo, šečući Vodicama prema Plavoj plaži tražili mjesto gdje bi mogli dobro pojesti, popiti kavu i predahnuti od posla.

‘La belle vie’. Već i sam naziv sugerirao je da se radi o hedonističkom mjestu tik uz heksagone koji su lokalnom stanovništvu omiljeno mjesto za kupanje. Lounge i cocktail bar smješten pod borovima u debeloj hladovini u startu je tako opravdao svoje ime, ali i zadovoljio naše kriterije.

Naručili smo veliki macchiato, cijeđenu naranču i limunadu, a srdačan konobar odmah nas je upoznao s informacijom kako služe ‘Filicori’ kavu koja je još rijetka na našem tržištu, no radi se o vrhunskom talijanskom brendu. I nismo pogriješili. Kremastog i punog okusa, Filicori kava bila je pun pogodak.

Dok smo međusobno komentirali opuštenu atmosferu u predivnom ambijentu pored mora, ekipa iz bara pripremala je razne vrste osvježavajućih pića, pa smo zavirili u meni i uvjerili se da poslužuju široku paletu alkoholnih pića strogo kontroliranog porijekla, imaju preko 15 vrsta najpoznatijih svjetskih gineva i nude 50 vrsta cocktaila u kojima serviraju samo najkvalitetniji alkohol.

U ponudi su i vege sendviči, izvrsni royal losos sendvič, onaj od pršuta te kroasani. Izvrsno za zdrav početak dana.

U razgovoru s ugodnim i pristupačnim timom bara doznajemo kako u ‘La belle vie’ četiri puta tjedno gosti imaju priliku uživati u glazbi uživo. Srijedom je na rasporedu ‘Chill out’ bend, četvrtkom ‘Three little birds’, petkom ‘Baby Kate M’, a nedjeljom svira vodički ‘Spectrum’ bend.

Mirisi iz kuhinje dopirali su do nas, što je samo povećavalo i želju za hranom. Tik do bara smješten je restoran, dijelom otvorene terase, dijelom natkrite s prozračnim bijelim linijama, omeđen staklom i upotpunjen drvom. Pomislimo – ovdje se vodilo računa o svakom detalju, pa je zasigurno i hrana na višem nivou od već toliko puta ‘prožvakanih’ mesnih plata i jela s roštilja.

Uz doručak, koncept ‘La belle vie’ restorana osmišljen je u suradnji s poznatim chefom Marijem Čepekom, a vodili su se idejom da tradicionalnu mediteransku kuhinju prezentiraju na moderan način. Od pristupačnog osoblja doznajemo kako je sva hrana strogo kontroliranog porijekla i bez iznimke lokalna. Povrće, začinsko bilje i jestivo cvijeće nabavljaju od OPG-a Sučić, meso je uvijek svježe, a na vinskoj karti smjestila su se sva najpoznatija imena hrvatskih vinara od Iloka do Istre i Dubrovnika.

– Jelovnik nudi za svakoga ponešto, od ribljeg menija do mesnog, što god odaberete nećete pogriješiti – samouvjereno nam govori konobar.

I vjerujemo mu. Odabiremo mantekirani rižoto od kozica sa sezonskim pestom, kozice na salatini s mangom, avokadom i domaćim sezonskim voćem te confit od ribe na posteljici. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da smo zavirili malo i u pripremu.

Chef kuhinje je Mate Sučić, 23-godišnjak kojem inspiracije i želje za radom definitivno ne nedostaje.

– Naša je filozofija služiti lokalne namirnice s ekskluzivnijim predznakom, ali pristupačne gotovo svima, tako da svako jelo priča svoju priču. Posebno bih istaknuo file od kovača al forno, teleći krust od badema s mediteranskim začinskim travama i rimski njok s raguom od jadranske sipe s pjenicom od češnjaka poslužen na kremi od maline – doznajemo od mladog chefa dok s timom priprema jela.

Preneseno sa : Šibenski portal

PREDSTAVLJENI ‘OKUSI I MIRISI ZADARSKOG KRAJA’

Projekt uvođenja zdrave prehrane u zadarske dječje vrtiće i osnovne škole!

“Okusi i mirisi zadarskog kraja” naziv je projekta kojim se želi u zadarske vrtiće i osnovne škole uvesti zdrava prehrana bazirana na autohtonim namirnicama našega kraja. Problem nezdravih i neredovitih prehrambenih navika kod školarca od sljedeće školske godine trebao bi se riješiti uvođenjem nastave o zdravim životnim navikama, a kasnije i vraćanjem zdravih obroka na školske menije.

Stručnjaci iz Instituta za nutricionizam, Grada Zadra i Ministarstva poljoprivrede u zadarskom su IMPACT centru kroz interaktivne materijale predstavili 12 zadarskih autohtonih namirnica kao što su ninski šokol, ninska sol, maslinovo ulje, smokva, paški sir, pršut, plava riba i višnja maraška. Od njih bi se jednostavnim recepturama kreirali zdravi meniji za zadarske mališane.

Projekt ne cilja isključivo na školarce već i na djecu u vrtićima što je i potvrdila Darija Vranešić Bender iz Hrvatskog instituta za nutricionizam.

– Kako bi ostvarili cilj našeg projekta kreirali smo bojanku za predškolsku djecu iz koje će djeca moći na interaktivan način učiti o važnosti zdrave prehrane. Za školarce i njihove profesore pripremili smo priručnik u kojem su obuhvaćene predavanja o 12 spomenutih autohtonih zadarskih namirnica.

Projekt “Okusi i mirisi zadarskog kraja” inicirala je i u cijelosti financirala Zadarska županija koja prva u Hrvatskoj pokušava implementirati ideju ovakve vrste, a nadaju se da će njihov primjer potaknuti slične projekte i u drugim hrvatskim županijama.

– Grad Zadar je već uložio 400 tisuća kuna u osuvremenjivanje školskih kuhinja. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina vratiti zdravu prehranu u zadarske osnovne škole – kazao je Ivan Hajdić iz gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo.

Izuzev škola i vrtića projekt se želi provesti i među zadarskim ugostiteljima, a s tim ciljem svoje su namirnice predstavila i četiri zadarska proizvođača.

Osim stručnih predavanja na kojima su gostovali Ivica Vlatković (maslinovo ulje), Radoslav Bobanović (vino), Ljilja Balorda (plava riba) i Petra Brok (smokva), posjetitelji su imali priliku uživati u kulinarskoj radionici kuhara Marija Čepeka i Saše Vranića iz Gourmeta Kalelarga.

Kreativnim kulinarskim tehnikama spomenute su namirnice iz tradicionalnih pretvorili u moderna jela. Radionicom su htjeli potaknuti zadarske ugostitelje da autohtone proizvode u što većoj mjeri uvrste u svoje menije kako bi modernim interpretacijama tradicionalnih recepata oduševili svoje goste.

« 1 of 3 »

Nešto je divlje u tanjuru

Slasni Party


Master-class by chef Emmanuel Hamon

U istom loncu

Kruške & Jabuke

Magazin Kulinarium Slovačka

Tjedan dobre hrane u trgovačkom centru City centar one u Splitu

Tjedan dobre hrane u trgovačkom centru City Centar One u Splitu u nedjelju su obilježili nastupi zadarskih chefova, Marija Čepeka, Sašu Vranića i Iveka Boronjeka iz restoran Kaštel hotela Bastion u Zadru. Oni su splitskoj publici kuhali i pripremali jela na temu jesen – zima Zadra i zadarskog arhipelaga.

Gastro.hr

gastro-odrezak

Dobra hrana 18.10.2012.

Vlastitu konzultantsku tvrtku Oblizeki chef Marijo Čepek pokrenuo je prije pet godina. Za to vrijeme isprofilirala se suradnja sa zagrebačkim restoranom Vino­dol, no, to mu dakako nije jedini projekt. Radi i na zadarskom hotelu Kalelarga, kao i porečkom hotelu s pet zvjezdica Golden Ring.

Pet stvari koje uvijek imam u frižideru štapić bourbon vanilije, dobro maslinovo ulje, čokolada s minimalno 50 posto kakaa, sezonsko voće i povrće, riba iz divljeg uzgoja
uobičajeni doručak nema uobičajenog, od filo pastryja do žitarica
uobičajena večera najkasnije jedem oko 17-18 sati, eventualno neka voćka ili jogurt
kava ili čaj? veliki macchiato, ali treba ga znati skuhati
omiljeni restoran na Kvarneru i u Istri jedno pet restorana, a od Rijeke do Dubrovnika isto pet
najdraži kuhar Zdravko Tomšić
omiljeno bezalkoholno piće voda
omiljeno alkoholno piće vino, od malvazija i terana, plus kokteli caipirinha i mojito
omiljena namirnica bourbon vanilija
sve ima bolji okus s… dobrom kapi maslinova ulja
gastroluksuz bez kojeg ne mogu nema toga
pri kupnji hrane rastrošan sam na… trudim se da rastrošnost bude racionalna
omiljeni kuhinjski gadget dobar nož, ribež Microplane, dobra konvekcijska peć, planetarna mješalica
comfort food bakin idealni štrudl, gulaš, goveđa juha…
lokacija za večeru iz snova Draga di Lovrana
čokolada ili voće? i jedno i drugo
idealan desert imam 60-ak idealnih, sam ih radim
slatko ili slano? uvijek slatko nakon slanog
omiljeni začin svježe začinske trave Mediterana, i ne samo one…
najdraže hrvatsko maslinovo ulje selekcija od Cuja, cijeli spektar od Belića i Ipša kroz čitavi segment
omiljeno domaće crno i bijelo vino crno – plavac (Pelješac pa kroz Elafite do Dubrovnika), bijelo – međimurski sauvignon
omiljena vrsta sira skuta (učkarska, zadarsko zaleđe, krčka), sir Stancije Kumparička, krčki ovčji
najdraža riba lastavica, kokot, gof i oslić od kile pa na gore, kao i sva plava riba
kad netko kaže meso, ja pomislim na… govedinu, teletinu, janjetinu, sve…
omiljena vrsta i komad mesa teleći kotlet
zabranjeni užitak fala bogu, zdravlje još služi, nema ga
junk kojem ne mogu odoljeti club sendvič s jajem na oko koje se cijedi ili burger u vlastitoj prizvodnji
omiljena zimnica kiselim motar, čimulice, kapulice, radim džemove… zimi ajvar…
nikada ne jedem… jedem sve

Link na original – http://www.jutarnji.hr/dobrahrana/price/moja-spajza-marijo-cepek/3507188/